Visitants

lunes, 16 de diciembre de 2013

Dimarts dia 17 de desembre (Infantil i Primaria)

Els pastors hi anaren, doncs, de pressa i trobaren Maria i Josep, amb el nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d'aquell infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se'n tornaren, glorificant déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat

(Lluc, 2:16 - 2:20)


jueves, 12 de diciembre de 2013

Divendres dia 13 de desembre (Infantil i Primaria)

En Markus va néixer sa i té set germans. En Mosés també té set germans. Durant l’embaràs, la seva mare va tenir problemes i ell va néixer amb un pulmó oprimit que ara li impedeix respirar amb facilitat. En Mosés va néixer amb l’ajuda de la seva tieta i la seva àvia.
En Markus rep una alimentació sana i li donen llaminadures. A en Mosés li van caure les dents a causa de la desnutrició. De vegades només menja un bol d’arròs al dia.
En Markus té un abric de quadres per als dies que fa fred. En Mosés no necessita abric, perquè al seu país no fa fred, però, si el necessités, no en tindria.
En Markus surt de casa seva per anar a jugar al parc i a passejar. En Mosés sempre és al carrer: juga sota la pluja, menja amb vent i treballa sota un sol abrasador.
En Markus no coneix el seu pare ni sap on és. En Mosés tampoc no coneix el seu pare perquè va morir a la guerra. Sol demanar a la seva mare que li’n parli abans d’adormir-se.
L’esperança de vida d’en Markus és d’uns 20 anys. La d’en Mosés és més alta, però potser no arribarà a complir els 20.
En Markus no aprendrà a llegir. En Mosés, tampoc.
En Markos és un setter irlandès. En Mosés, un nen africà.

Traduït de: Carmen Posadas, Marcos y Mosés 

miércoles, 11 de diciembre de 2013

Dijous dia 12 de desembre (Infantil i Primària)

CANÇÓ DE NADAL  

Camina per ciutat
un home encorbatat,
passeja un pèl distret
perquè té molt de fred.
El ossos li fan mal
i no sap que és Nadal.

El vell captaire brut
suplica ben astut
una esplèndida almoina
per a la seva boina.
Li donem el que cal,
tots sabem que és Nadal.

És Nadal,
arreu s’escolta un cant:
És Nadal,
ja ve Jesús infant!
És Nadal,
Alegres celebrem
És Nadal,
el joiós naixement!
El fred desembre fuig,

tothom busca sopluig. 

Els tres reis de l’Orient
cavalquen com el vent,
deixen fondes petjades
en el desert d’onades.
De dia i de nit
avancen sense fi.

A la dolça claror
somriu nostre Senyor,
ens mira esperançat,
content i confiat.
L’estel marca el camí:
teixim un nou destí.


martes, 10 de diciembre de 2013

Dimecres dia 11 de desembre (Infantil i Primària)


·    OBSERVA AQUEST  QUADRE?
·    QUE PORTEN A LES MANS AQUESTS HOMES?
·    QUI SÓN AQUESTS HOMES?
·    QUINS SENTIMENTS ET PROVOCA EL QUADRE?

·    QUINS REGALS NOSALTRES PODEM OFERIR ALS ALTRES?

lunes, 9 de diciembre de 2013

Dimarts dia 10 de desembre (Infantil i Primaria)

Després d'haver nascut Jesús a Bet-lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «on és el rei dels jueus que ha nascut? hem vist a l'orient la seva estrella, i hem vingut a fer-li homenatge». quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els preguntava sobre on havia de néixer el messies. ells li digueren: «a Bet-lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: i tu, Bet-lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d’Israel».

Llavors Herodes, d'amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l'aparició de l'estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-lèhem, els digué: «aneu, i informeu-vos ben bé de l'infant i, quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge». ells, després d'escoltar el rei, sortiren, i l'estrella que havien vist a l'orient els anava al davant fins que s'aturà al damunt d'on era l'infant. en veure l'estrella, van tenir una gran alegria. entraren a l'establia, veieren el nen amb maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. i, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se'n tornaren per un altre camí a la seva terra.

Mt 2, 1-12

domingo, 8 de diciembre de 2013

Dilluns dia 9 de desembre (Infantil i Primaria)

3a Setmana d’ADVENT

ELS REIS
ELS MANCATS DE
DE SALUT
 GENEROSITAT

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.
Nelson Mandela

Gràcies Mandela.
 Descansa en pau. 

miércoles, 4 de diciembre de 2013

Dijous dia 5 de desembre (Infantil i Primaria)


·   VEUS EN AQUESTA FOTO?
·    QUÈ PORTA EL PASTOR A L’ESQUENA?
·    QUÈ FA EL PASTOR?


EXPLICAR A L’ALUMNAT QUE JESÚS TAMBÉ ENS GUIA A NOSALTRES, ENS AJUDA A NO EQUIVOCAR-NOS DE CAMÍ, PERÒ SEMPRE RESPECTANT LA LLIBERTAT DE CADASCÚ.

martes, 3 de diciembre de 2013

Dimecres dia 4 de desembre (Infantil i Primària)

EL CONTE: “LA LLIBERTAT”

Hi havia una vegada un llop més ple de fam que no pas de malícia que rondava pel llindar del bosc.
De sobte va veure que se li acostava un gos rabassut, llustrós i de bon aspecte. Tenia el pèl brillant, el morro humit, uns ulls de bonàs, les potes fermes i la cua alçada.
Quan es van trobar l’un al davant de l’altre, el llop, començant la conversa, va dir:
- Bon dia, amic gos. Pel que veig, vius en una casa de camp. Es nota que estàs esgotat.
- Ja tens raó - li va contestar el gos - ; visc envoltat d’atencions. Els meus amos em donen menjar i em cuiden. A part del menjar que posen al meu bol, també aprofito els trossos de carn que sobren de la seva taula, els ossos de medul·la sucosa que deixen als plats, les restes mal aprofitades dels nens de la família.
No em puc queixar. La feina és suportable. Si vols, ho puc compartir amb tu. Hi ha menjar suficient per a tots dos, i així no se’n farà malbé tant. A més, ens podríem repartir la feina. Com que els llops no acostumen a rondar per aquests paratges, ningú s’adonarà que tu n’ets un. A més, tu podries vigilar de nit i jo de dia. Acceptes el tracte? Tots dos hi sortirem guanyant.
Al llop li va semblar una idea excel·lent. Mentre s’acostaven a la finca a bon pas, el llop va preguntar al gos.
- Bon amic, veig que el pèl del coll no és tan bonic com el del teu llom o el de les teves potes. T’ha passat alguna cosa que hagi malmès la seva bellesa?
El gos es va fer el desentès en sentir aquestes preguntes. Però, com que el llop continuava insistint, al final li va dir:
-Doncs mira, amic llop, durant les hores clares del dia els meus amos em donen llibertat perquè pugui anar per tot el terreny de la finca. Però quan comença a fer-se de nit em lliguen a un collar fins que em deixen anar al dia següent. Durant moltes hores una llarga cadena em té lligat.
En sentir aquesta confessió el llop es va aturar de cop, va mirar fixament el gos i li va dir amb veu solemne:
-Veig que tota la teva felicitat és la d’un esclau. No pots anar allà on vols, perquè una cadena i un collar impedeixen els teus moviments. És veritat que jo passo dies de fam i he d’agusar l’olfacte i l’enginy per capturar una presa i poder omplir el meu estómac buit. Però sóc amo de la meva llibertat. Vaig on vull, disposo com vull del dia i la nit per caçar o descansar, ningú em lliga i sóc jo qui disposa de la meva vida.
T’agraeixo de tot cor la teva hospitalitat, gos amic. Però m’estimo més la llibertat que la teva fortuna.

Adaptació de: Esteve Pujol i Pons, “ El llop i el gos”, El gran llibre dels contes amb valors. Parramón. (Faula de Samaniego)

lunes, 2 de diciembre de 2013

Dimarts dia 3 de desembre (Infantil i Primaria)

UNA VEGADA QUE ELS ÀNGELS VAN TORNAR AL CEL, ELS PASTORS ES DEIEN ELS UNS ALS ALTRES: "ANEM A BETLEM, I VEUREM EL QUE HA SUCCEÏT I EL QUE EL SENYOR HA ANUNCIAT”.

LLUC,2:15


jueves, 28 de noviembre de 2013

Divendres dia 29 de novembre (Infantil i Primària)

Dos germans, l’un solter i l’altre casat, posseïen una granja amb una terra molt fèrtil. D’aquesta granja, n’obtenien gra abundant i tots dos germans se’l repartien a parts iguals.
El germà casat es va començar a despertar sobresaltat cada nit pensant: “ el meu germà no està casat. Qui es cuidarà del meu pobre germà quan sigui vell? S’emporta la meitat de la collita i necessita estalviar per al futur més que no pas jo, perquè a mi em cuidaran els meus fills. La seva necessitat és, evidentment, més gran que la meva”.
Aleshores s’aixecava del llit, es dirigia sigil·losament on vivia el seu germà i abocava a la seva sitja un sac de gra.
També el germà solter es va començar a despertar cada nit dient-se a si mateix: “ El meu germà té dona i cinc fills i s’enduu la meitat de la collita. Però jo no he de mantenir ningú més tret de mi mateix. La seva necessitat és més gran que la meva”.
Aleshores s’aixecava del llit i duia un sac de gra a la sitja del seu germà.
Un dia, es van aixecar del llit alhora i van ensopegar l’un amb l’altre, cadascun amb un sac de gra a l’esquena.
Aquest gest de servei a l’altre es va divulgar fins i tot anys i anys després de la mort de tots dos germans.
Quan els ciutadans van decidir erigir un temple per a les seves pregàries, van escollir el lloc on els dos germans s’havien trobat aquella nit. No hi havia en tota la ciutat cap lloc millor.
L’origen del temple

(conte anònim europeu)

miércoles, 27 de noviembre de 2013

martes, 26 de noviembre de 2013

Dimecres dia 27 de desembre (Infantil i Primària)


·   LA DIFERÈNCIA DE LA PELL (JOVE/VELLA)
·    FER HIPÒTESI: PER QUÈ S’AGAFEN DE LA MÀ?
·    QUI NECESSITA A QUI?
·    A TU, QUI T’AGAFA LA MÀ?

·    COM I QUÈ SENTS QUAN T’AGAFEN DE LA MÀ?

lunes, 25 de noviembre de 2013

Dimarts dia 26 de novembre (Infantil i Primària)

ELS ÀNGELS I ELS PASTORS 

 

8 Había pastores en la misma región, que velaban y guardaban las vigilias de la noche sobre su rebaño.Hi havia pastors a la mateixa regió, que vetllaven i guardaven les vigílies de la nit sobre el seu ramat.
9 Y he aquí, se les presentó un ángel del Señor, y la gloria del Señor los rodeó de resplandor; y tuvieron gran temor.I vet aquí, se'ls va presentar un àngel del senyor, i la glòria del senyor els envoltà de resplendor, i van tenir gran temor.
10 Pero el ángel les dijo: No temáis; porque he aquí os doy nuevas de gran gozo, que será para todo el pueblo:Però l'àngel els digué: no tingueu por perquè he aquí us dono noves de gran goig, que portarà a tot el poble:
11 que os ha nacido hoy, en la ciudad de David, un Salvador, que es CRISTO el Señor.Que us ha nascut avui, a la ciutat de David, un salvador, que és crist el senyor.
12 Esto os servirá de señal: Hallaréis al niño envuelto en pañales, acostado en un pesebre.Això us servirà de senyal: trobareu un infant faixat amb bolquers, posat en una menjadora.

 Llc 2: 8-12


·       Qui o què són per vosaltres els àngels?
·       Quines són les persones que estan al costat? Aquelles que no us fallen mai.
·       En teniu molts d’àngels?
·       I vosaltres sou àngels per algú?

domingo, 24 de noviembre de 2013

Dilluns dia 25 de novembre (4t a 6è de primària)

Dia per a l’eliminació de la violència contra la dona


POEMA D’UN JOVE
Jo volia llet i vaig rebre l’ampolla,
volia uns pares i vaig rebre joguines,
volia parlar i vaig rebre un llibre,
volia aprendre i vaig rebre qualificacions,
volia pensar i vaig rebre saber,
volia un panorama i vaig rebre una ullada,
volia ser lliure i vaig rebre disciplina,
volia amor i vaig rebre moral,
volia una professió i vaig rebre un treball,
volia felicitat i vaig rebre diners,
volia llibertat i vaig rebre un cotxe,
volia un sentit i vaig rebre una carrera,
volia esperança i vaig rebre angoixa,
volia canviar i vaig rebre compassió,
volia creativitat i vaig rebre idees,

Volia viure…

Dilluns dia 25 de novembre (1r a 3r de primària)

Vull...


No tenir por d’equivocar-me. Vull intentar coses noves i diferents,i no rendir-me encara que m’equivoqui.

Dilluns dia 25 de novembre (Infantil)

Dia per a l’eliminació de la violència contra la dona



TOTS PODEM SER CREATIUS TOT I LES NOSTRES DIFERÈNCIES

jueves, 21 de noviembre de 2013

Divendres 22 de novembre (4t a 6è de primària)

Dia de la música

Dolces nits de somnis curts - Anna Roig


Jo que no sé fer una truita, ni un pastís, ni uns canelons,
per un noi així em faria sa majestat dels fogons,
cuinaria tot el dia olles plenes d'il·lusions,
i mai no ens atiparíem de menjar entre passions.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres.

Crearia una recepta ideal pels mals de cor,
no es prendria amb cullereta, sinó amb grans cullerots,
al rebost del nostre temple guardaria un pot amb sort,
per poder-la cuinar sempre i viure fins a la mort.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres.

Quin plaer el de la cuina, quin plaer poder cuinar,
una vida sense espines, una vida al punt de sal.
També somnis, nits divines per poder-la acompanyar,
i amb unes postres ben fines fer sentir el paladar.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres,
nits calentes, somnis verds, cuinats amb molta tendresa,
somnis que calmin la sed, beguts amb delicadesa.

Ja m'hi veig jo gran cuinera i ell el millor del gurmets,
fent uns àpats de primera, procedents de mil indrets,
plans d'hivern de primavera, plats tebis, calents o freds,
i algun dia sense espera, menjar ràpid a peu dret.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres,
nits calentes, somnis verds, cuinats amb molta tendresa,
somnis que calmin la sed, beguts amb delicadesa.

I si un dia mengem sopa sense sal, sense sabor,
i contem amb conta gotes els nostres desigs d'amor,
haurem madurat les vides, potser no podrem cuinar,
però durant les nits divines, sempre podrem recordar.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres.

Dolces nits de somnis curts, nits tendres llamineres,
nits intenses, nits picants, nits cremoses, nits lleugeres.
nits calentes, somnis verds, cuinats amb molta tendresa,
somnis que calmin la sed, beguts amb delic

Divendres dia 22 de novembre (1r a 3r de primaria)

Si la lluna parlés
Santi Ortiz

Si la lluna parlés...
dibuixaria amb paraules
els colors de l’univers.
I entre mig de les estrelles
I entre mig de la foscor
s’il·luminaria un globus,
un planeta d’il·lusions.

Si la lluna parlés...
ens explicaria contes
als nens i nenes del món.
Cada nit podríem veure
els infants a les teulades
que en silenci escoltarien
cadascun dels seus mots.

POTSER UN DIA LA LLUNA
SORTIRÀ DE MATÍ
I LLAVORS TOTS ELS HOMES
LA VOLDRAN ESCOLTAR (2)

Divendres dia 22 de novembre (Infantil)

Dia de la música
INVENTEM

JO VOLDRIA UN BRAÇ ARTICULAT, PER DONAR MENJAR ALS ORANGUTANS,
I PER NETEJAR EL NAS I LES DENTS, ALS COCODRILS.

JO VULL FER-ME UNA GUITARRA QUE NO S’HAGI D’AFINAR
I QUE EM MARQUI ELS ACORDS QUE HE DE TOCAR.
I QUE FACI ANAR ELS MEUS DITS ALLÀ ON HAN D’ANAR

SI T’HO IMAGINES T’HO POTS INVENTAR,
INVENTA!
INVENTEM, INVENTEM,
EL QUE NO TINGUEM, FAREM.
INVENTEM, INVENTEM,
I EL QUE NO EXISTEIX, TINDREM.

JO EL QUE VULL ÉS UN PARELL DE MANS
QUE APLAUDEIXIN SEMPRE ALLÒ QUE FAIG.
QUE M’EMPENYIN CAP A L’ÈXIT I EM DONIN MORAL.
EL QUE NECESSITO JO SÓN BAMBES ESPECIALS,
TANT LLEUGERES COM UN PEU DESCALÇ
QUE SALTIN LES MUNTANYES I NO ES MULLIN SOTA EL MAR.

SI T’HO IMAGINES T’HO POTS INVENTAR,
INVENTA!
INVENTEM, INVENTEM,
EL QUE NO TINGUEM, FAREM.
INVENTEM, INVENTEM,
I EL QUE NO EXISTEIX, TINDREM.

INVENTORS I SOMIADORS, AIXEQUEU CASTELLS DE FUM,
NO DEIXEU DE FER VOLAR COLOMS,
I SI TENIU PARDALS AL CAP, CONVIDEU-LOS A FER-HI MOLTS NIUS.

HE SOMIAT UNES ULLERES PER VEURE-HI EN LA FOSCOR,
MÉS ENLLÀ DE LES TRES DIMENSIONS.
I AMB ELS PROPIS ULLS VEURE FANTASMES I ESPERITS.
POTSER NO ÉS FÀCIL PERÒ S’HA D’INVENTAR.
INVENTEM, INVENTEM,
EL QUE NO TINGUEM, FAREM.
INVENTEM, INVENTEM,

I EL QUE NO EXISTEIX, TINDREM.

miércoles, 20 de noviembre de 2013

Dijous dia 21 de novembre (4t a 6è de primària)

“Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix”

 Albert Einstein

Dijous dia 21 de novembre (1r a 3r de primària)

“Si jo pinto al meu gos exactament com és, naturalment tindré dos gossos, però no una obra d’art.”
Johann  Wolfgang Goethe



“La pintura es una altra manera de portar un diari personal.”
      Pablo Picasso




“Cada nen, o nena, és un artista. El problema rau en romandre artistes un cop hem crescut.”
Pablo Picasso

Dijous dia 21 de novembre (Infantil)

TOT EL QUE UNA PERSONA POT IMAGINAR, ELS ALTRES HO PODEN FER REALITAT.

lunes, 18 de noviembre de 2013

Dimarts dia 19 de novembre (4t a 6è de primària)

EL NEN BARRUER DE LES MATES

Aquets any a l’escola del barri hi havia un professor de matemàtiques, i també uns quants nens nous. I un d’aquests nens nous era el més barruer que havia vit mai. Era igual si anava ràpid o poc a poc, que li expliquessin les coses de nombres, ell sempre acabava dinet alguna barbaritat: que si dos i dos són cinc, que si set per tres són vint-i-set, que si un triangle te trenta angles…així que el que abans era una de les classes més odiades i aburrides, es va convertir en una de les més divertides.

Animats pel nou professor, els nens descubrien les burrades que deia el noi nou, i amb un exemple i sense nombres, habien de corregir-lo. Tots comeptien per ser els primers en trobar els errors i pensar la forma més originar per explicar-los, i per aixó utilitzaven qualsevol cosa, ja fossin caramels, cromos, taronges o avions de paper. Al nen barruersemblava no molestra-li res d’allò, per el petit lluís estava segur de que hauria de portar la tristesa per dins , així que un dia va decidir seguir al nen a casa seva desprésd e l’escola i veure quan es posava a plorar…a la sortida de l’escola, el nen va caminar durant uns minuts, i al arribar a un petit parc, es va quedar esperant una estona fins que va aaprèixer ….el professor nou! Es va acostar , li va fer un petó, i van marxar caminat de la mà. En la distància, en Lluís va poder escoltar que parlaven de matemàtiques….i el nen barruer ho sabia tot, i molt millor que cap altre nen de la classe! En Lluís es va sentir tant enganyat que es va posar a córrer fins que els va atrapar i es va posar davant seu molt enfadat. El nen barruer es va posar molt nerviós, pe`ro el mestre, va comprendre el que passava, va explicar a en Lluís que el nen barruer només era un truc per què els altres nens aprenguesisn millor les matemàtiques i que ho fessin de forma divertida. El seu fill estava encantat de fer de nen barruer, perquè per fer-ho bé s’ho havia de prendre tot primer, i així les classes eren com un joc. Per suposat, al dia següent el professor ho va explicar a la resta d’alumnes, però aquests estaven tant encantats amb la seva classe de matemàtiques, que l’únic que va canviar a partir de llavors va ser que tots van començar a tornar-se el paper de nen barruer.  

Dimarts dia 19 de novembre (1r a 3r de primària)

Va de llegendes...
Explica una antiga llegenda, que a l’edat mitjana un home molt virtuós va ser injustament acusat d’haver assassinat una dona. En realitat, el veritable autor era una persona molt influent del regne i per això, des del primer moment van buscar a un “cap de turc” per encobrir el veritable culpable. L’home va ser portat a judici, ja coneixent que tindria escasses o cap oportunitat d’escapar al terrible veredicte: LA FORCA!
El jutge, també còmplice, va cuidar de donar tot l’aspecte d’un judici just i per això li va dir a l’acusat:
“Coneixent la teva fama d’home just i devot del Senyor, deixarem en mans d’Ell el teu destí. Escriurem en dos papers separats les paraules culpable i innocent. Tu escolliràs un d’ells i serà la mà de Déu la que decideixi el teu destí “
Per descomptat, el funcionari corrupte havia preparat dos papers amb la mateixa llegenda: “CULPABLE” i la pobra víctima, encara sense conèixer els detalls, es va adonar que el sistema proposat era una trampa. No hi havia escapatòria. El jutge va comminar l’home a prendre un dels papers doblegats.
Aquest va inspirar profundament, va quedar en silenci uns quants segons amb els ulls tancats pensant, i quan la sala començava ja a impacientar, va obrir els ulls i amb un estrany somriure, va escollir i va agafar un dels papers i portant-lo a la seva boca, el va engolir ràpidament .
Sorpresos i indignats els presents, li van retreure iradament.
- Però … què ha fet? … I ara? … Com sabrem el veredicte?
- “És molt senzill” va respondre l’acusat, “És qüestió de llegir el paper que queda i sabrem què deia el que jo he escollit”

Amb protestes i disgustos mal dissimulats, van haver alliberar l’acusat, i mai el van tornar a molestar.